Wat is een workation?

Je hebt er misschien vast wel eens van gehoord. Workations. Maar wat betekent dit nou eigenlijk?

Een “workation” is een combinatie van de woorden “work” (werk) en “vacation” (vakantie), wat  eenvoudig betekent dat iemand zijn vakantie met werk combineert.  Het idee is dat mensen de mogelijkheid hebben om te werken vanaf een andere locatie dan hun kantoor, bijvoorbeeld vanuit een vakantiehuisje, een strandhuisje of  een villa met andere “remote workers”.

Tijdens een workation geniet je van alles wat een vakantie je te bieden heeft terwijl je ook productief blijft en werk verzet. Het is vooral populair bij digital nomads, freelancers, en andere professionals die op afstand werken en de flexibiliteit hebben om te werken vanuit elke locatie met een internetverbinding. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer bedrijven die een workation aanbieden aan hun personeel.

malaga workation

 

Waarom op workation?

Er zijn verschillende redenen waarom jij op workation kunt gaan. Voor ons zijn de grootste redenen;

 1. Productiviteit verhogen: Een workation is een geweldige manier om je productiviteit te verhogen. Door weg te zijn van de dagelijkse afleidingen en verplichtingen thuis of op kantoor, kan jij je concentreren op je werk en in een korte tijd veel gedaan krijgen.
 2. Creativiteit stimuleren: Een workation bied een omgeving  die anders is dan een normale werkomgeving, wat helpt bij het stimuleren van creativiteit en het genereren van nieuwe ideeën.
 3. Ontspanning en inspiratie: Workation is ook een manier om te ontspannen en nieuwe inspiratie op te doen. Het kan een pauze zijn van de dagelijkse routine en een kans om nieuwe ervaringen op te doen en te genieten van een andere omgeving.
 4. Verbeteren van de work-life balance: Workation helpt om de work-life balance te verbeteren. Het biedt de mogelijkheid om te werken op een plek waar jij je prettig voelt en tegelijkertijd kunt genieten van vrije tijd in een mooie en inspirerende omgeving.
 5. Netwerkmogelijkheden: Een workation bied ook kansen om te netwerken met andere professionals en zakelijke contacten op te doen in verschillende delen van de wereld.

Een workation is dus een goede manier om productiever te zijn, nieuwe ervaringen op te doen en te ontspannen, terwijl je tegelijkertijd bergen aan werk verzet!

 

Escape the ordinary. Work on strange locations. 

 

Alleen op workation als digital nomad, freelancer of ‘nomad entrepreneur’

Stel je bent als digital nomad, freelancer of ondernemer aan het werk en je wil af en toe je huidige woon/werkplaats verruilen voor een fijne workation op een vakantiebestemming. Je reden kan zijn om inspiratie op te doen, met andere ondernemers te sparren, creatiever te zijn, cultuur te snuiven of gewoon efficiënter te kunnen werken door minder afleidingen van thuis.

Je kan er dan voor kiezen om alleen op workation te gaan. Gewoon door zelf een week of maand in te plannen en vanaf een andere plek te werken. Dat hoeft niet per se in het buitenland, je kunt ook op workation in Nederland. Ideaal als je bijvoorbeeld aan een creatief project wilt werken of gewoon eens in een andere omgeving wilt werken. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk! Na je werk, of in je pauze, kun je de nieuwe omgeving gaan verkennen

Als je alleen op workation gaat of deze zelf organiseert, is het qua accommodatie handig om op de volgende punten te letten:

 1. Goedwerkende wifi
 2. Een fijn bureau of grote eettafel waar je lekker kunt werken
 3. Een volledig uitgeruste keuken, zodat je niet al je eten hoeft te bestellen
 4. Inspirerende omgeving

 

Coworking malaga

 

Co-working plekken

Óf (en dit is eigenlijk onze favoriet) je kunt kiezen voor een plek waar je andere “remote workers” kunt ontmoeten. Bijvoorbeeld in een gezamenlijke ‘co-working villa’ of ‘co-working’ werkplek.

Coworking is een term dat staat voor een werkomgeving waar freelancers, ondernemers of kleine teams van verschillende bedrijven samen in één gemeenschappelijke ruimte werken. In een coworkingruimte kunnen mensen gebruikmaken van faciliteiten zoals bureaus, stoelen, internet, printers en vergaderruimtes, die door de coworkingaanbieder worden geleverd. Hier ontstaan vaak mooie samenwerkingen.

Je hebt eigenlijk in alle grote steden wel meerdere co-working ruimtes. Gewoon even googelen op de bestemming waar je bent! Vaak heb je de mogelijkheid om een werkplek te huren voor een dag, week, maand óf langer!

 

Co-working villas

Een coworking villa is bedoeld om een inspirerende werkomgeving te creëren die anders is dan een traditioneel kantoor. Coworking villa’s bieden een combinatie van een professionele werkomgeving met de ontspannen en huiselijke sfeer van een villa. Fijn als je je toch een beetje thuis wilt voelen! In coworking villa’s heb je gemeenschappelijke ruimtes zoals keukens, lounges en tuinen, waar je heerlijk kunt relaxen en netwerken met andere professionals.

Vaak bieden coworking villa’s ook fijne extra opties als

Coworking villa’s zijn vooral populair onder digital nomads, freelancers, start-ups en kleine bedrijven die op zoek zijn naar een flexibele en inspirerende werkomgeving. Deze villa’s bieden een unieke en creatieve manier om te werken.

Het fijnste van het werken en wonen in een co-working villa vinden wij is dat je met gelijkgestemden in de villa zit en de meest inspirerende gesprekken hebt en waardevolle vriendschappen maakt.

Als wij op workation gaan kiezen we altijd voor deze optie!

 

coworking malaga

 

Workation in loondienst

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer bedrijven die een workation aanbieden aan hun personeel. De corona pandemie heeft het remote werken in een stroomversnelling gebracht. Met de pandemie en de daaropvolgende lockdowns en quarantaines, werden veel bedrijven gedwongen om hun werknemers thuis te laten werken om de verspreiding van het virus te voorkomen. Dit heeft geleid tot een enorme toename van het aantal mensen dat op afstand werkt.

Hoewel remote werken voor de pandemie al populair was bij sommige bedrijven en werknemers, hebben de lockdowns en quarantaines veel bedrijven laten zien dat remote werken mogelijk is en in veel gevallen even effectief kan zijn als werken op kantoor. Hierdoor hebben veel bedrijven besloten om hun werknemers ook na de pandemie de mogelijkheid te geven om op afstand te werken. En met succes! Veel werkgevers bieden dit nu zelfs in de arbeidsvoorwaarden aan. Dit vinden wij een prachtige ontwikkeling.

 

 

Nog niet overtuigd? Een workation is ook aftrekbaar van de belasting! 😉

Bij een workation heb je natuurlijk te maken met privé én zakelijke kosten. Over het algemeen geldt dat wanneer het persoonlijke karakter van de kosten voor meer dan 50% overheerst, de kosten in zijn geheel niet aftrekbaar zijn. Als jij ervan overtuigd bent dat jouw werkvakantie echt meer zakelijk georiënteerd is, verzamel daar gedurende je vakantie dan voldoende bewijs voor. Denk aan bonnetjes, e-mails, naamkaartjes en bevestigingen van afspraken.

Een georganiseerde workation kan als studiereis gezien worden, en dat valt in dezelfde categorie als representatie, congressen en seminars. Ook reis- en verblijfskosten vallen hierbinnen. Er geldt wel een drempel voor dit soort kosten: check dit even bij je belastingadviseur.

 

Ga met #myworkingholiday op Nederlandse workations in 2023!

Wil jij samen met #myworkingholiday op workation in 2023? My Working Holiday organiseert workations voor Nederlandse digital nomads, freelancers, ondernemers en andere remote workers op vakantiebestemmingen in villa’s van Nederlandse eigenaren. Hieronder hebben wij voor jou 3 workations geselecteerd.

 • Co-working villa Malaga, Spanje
 • Co-working villa Palma de Mallorca, Spanje
 • Co-working villa Algarve, Portugal

Ga jij met ons mee op workation in 2023?

Tijdens een workation via #myworkingholiday ga je samen met een groep gelijkgestemden op reis, om daar aan je eigen bedrijf te werken en van elkaar te leren.  En natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning, anders zou het alleen ‘work’ heten. 😉 Momenteel hebben we workations in Malaga, Algarve, en Mallorca. Laat je gegevens achter en stuur ons een berichtje dan vertellen we je meer over de mogelijkheden

  Ontvang vacatures direct in je mailbox

  Succes! Je ontvangt vanaf nu de nieuwste vacatures in je mailbox!

  ×

  Hello!

  Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

  ×