Barkeeper

In de horeca werken klinkt niet voor iedereen weggelegd. Dienbladen vol glazen, hete borden en boze mensen? Nee, op deze manier klinkt het niet echt aantrekkelijk. Gelukkig zijn er genoeg redenen om wél in de horeca te gaan werken. Ook de grootste klunzen kunnen leren hoe ze met borden moeten lopen. Werken in de horeca is de perfecte bijbaan, zomerbaan of baantje voor in je tussenjaar. Lees hieronder waarom.

1. Sociaal

In de horeca word je gedwongen om sociaal te zijn. Je moet op mensen afstappen en vriendelijk blijven. Voor als je deze skills nog niet bezit, is de horeca een perfecte oefening. In het begin zal het spannend zijn. Mensen hebben verwachtingen van je en in de horeca leer je alleen maar door het te doen. Wees hierbij vooral niet bang om fouten te maken!

2. In oplossingen denken
In de horeca gaat alles om tijd. Gasten willen zo snel mogelijk hun eten en drinken op tafel hebben staan. Wanneer drie tafels tegelijkertijd iets willen, moet je snel keuzes maken. En als iemand niet tevreden is, doe je er alles aan om dit te herstellen.

3. Je bent pas klaar als het werk gedaan is
Er is geen vaste eindtijd. Je kan pas naar huis als al het werk is gedaan. Als mensen nog lang blijven natafelen, is dat jammer voor jou. Je kunt niet eerder weg dan de gasten. Na één avondje in de horeca ben je gelijk van je 9 tot 5 mentaliteit af! 😉

4. Je leert omgaan met kritiek
In de meeste gevallen zijn de mensen (helemaal als ze op vakantie zijn) altijd vrolijk en blij. Het is voor hun immers een uitje. Maar natuurlijk kom het ook voor dat iemand niet tevreden is. Jij krijgt dan alle kritiek over je heen, terwijl je er misschien niks aan kunt doen. Vat niet alles persoonlijk op. Knik ja, zorg dat het goed komt en ga weer lekker verder. Je zult zien dat jouw positieve instelling de gasten ook positief stemt!

5. Verkopen

In de horeca zul je merken dat je leidinggevende je vraagt om te gaan verkopen. Dat ène aparte drankje aanprijzen, wat extra eten laten bestellen of koffie aanbieden. Dit is goed om te leren omdat het altijd van pas komen in je volgende baantjes en bovendien trap je zelf minder snel in de sluwe trucjes van verkopers ;).

6. Je leert goed communiceren
Communicatie is het allerbelangrijkste binnen een horecateam. Je communiceert de hele middag/avond door. Met je collega’s van de keuken, bar, bediening en natuurlijk met de gasten zelf. Dit is erg goed voor je sociale vaardigheden. Je leert hierdoor opdrachten te geven, zekerder te worden,  flexibel te zijn en jezelf goed duidelijk maken.

7. Je verdient best goed
Laten we eerlijk zijn, we willen natuurlijk wel wat verdienen. In de horeca verdien je voor een bijbaantje zeker niet slecht. In de meeste gevallen verdien je meer dan het minimumloon en je deelt ook mee in de fooien. Helemaal op vakantiebestemmingen lopen deze fooien aardig op! Mensen hebben gespaard voor hun vakantie en hebben wat extra geld om uit te geven. Wanneer jij je van je beste kant laat zien is de kans groot dat ze jou dat extra’tje gunnen. Dit deel je dan wel weer met de rest van je collega’s. Maar ook zei doen hun stinkende best om aan het eind van de avond met dat extra’tje naar huis te kunnen gaan.

8. Goed met mensen omgaan
De horeca verbetert je sociale vaardigheden op elk gebied. Je leert dealen met lastige mensen, mensen die niet tevreden zijn en vele andere varianten. Door dit mee te maken, leer je alleen maar sterker in je schoenen staan.

9. Algemene kennis
Naast sociale vaardigheden wordt je algemene kennis ook beter. Je leert over dranken en gerechten, je maakt schoon, ruimt op. Al die dingen laten je logischer nadenken. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Wat is het slimste om mee te beginnen? Deze kennis pas je later in het gewone leven ook weer toe.

10. Gezellig
Gezelligheid is heel belangrijk. Als je het niet gezellig op je werk hebt, ga je niet met plezier naar je werk. De horeca kan soms best wat stress opleveren, maar dat mag de pret niet verpesten. Je zult zien dat je snel een hecht team wordt met je collega’s omdat jullie elke avond samen de klus klaren. Helemaal in stress situaties zul je zien dat jij en je collega’s elkaar keer op keer uit de brand helpen. Dat schept een band. Je nieuwe horeca familie is geboren 😉

Medewerker Bediening

Ontvang vacatures direct in je mailbox

Succes! Je ontvangt vanaf nu de nieuwste vacatures in je mailbox!

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×