Wat verdien je in 2023 aan salaris in de horeca? Oké, werken in de horeca is fantastisch. Je leert een hoop vaardigheden zoals het hebben van een professionele werkhouding, prioriteiten stellen en omgaan met geld. Het is een sociaal beroep en  sommige studenten vinden de job zo leuk dat ze na hun studententijd in de horeca blijven werken! Maar wat verdien je in de horeca? Levert het eigenlijk ook iets op?

De meeste horecabedrijven hanteren de horeca cao wat inhoudt dat jij recht hebt op een minimum bruto uurloon wat in de cao wordt bepaald. Het bruto uurloon is het uurloon waar jouw werkgever nog belasting en premies over moet afdragen. Het loon wat je op je rekening gestort krijgt is een netto bedrag en dus altijd lager dan het bruto uurloon.

Wanneer jij 10 euro per uur verdiend en je werkt 38 uur per week dan krijg je geen €380 gestort maar ongeveer €340 euro. Wel zo handig want zo hoef je zelf niks meer af te dragen aan de belasting en ben je door je werkgever verzekerd voor ziekte of bedrijfsongevallen. Na een half jaar bouw je zelfs geld op voor je pensioen!

Wat zijn dan de minimumlonen in de horeca? De uurlonen in het horeca cao wordt elk half jaar verhoogd. Zo ook per 1 januari 2023

 

Wat verdien je aan Wettelijk Minimum Loon in de horeca vanaf januari 2023?

Wanneer je nog geen horeca ervaring hebt is het logisch dat je begint met het Wettelijk Minimum Loon conform de horeca CAO. Maar gezien de grote personeelstekorten zijn horeca ondernemers bereid ook medewerkers zonder werkervaring in te schalen in een loonschaal hoger dan het WML. Schaal 1 & 2 zijn dit jaar samengevoegd. Ook wanneer je voor My Working Holiday bij één van onze opdrachtgevers aan het werk gaat start je op een salaris in Loonschaal 1 & 2.  Afhankelijk van je ervaring, functie en verantwoordelijkheden kan je volgens de horeca cao ook in een bepaalde referentiefunctie worden ingeschaald waar een hoger salaris aan vast hangt. Indien dit het geval is dan bespreken wij samen  in welke functie jij valt om zo tot een passend salaris te komen!

Leeftijd Schaal 1 & 2
21 jaar + € 11,75
20 jaar € 10,57
19 jaar € 9,40
18 jaar € 8,22
17 jaar € 7,05
16 jaar € 5,87
15 jaar € 4,70

Vakantietoeslagen

Naast je salaris bouw je ook vakantietoeslagen op. Door horecawerknemers vaak vakantiegeld genoemd. Het gaat om een bedrag van minimaal 8,33% van het brutojaarsalaris. Wanneer je 8 weken hebt gewerkt ontvang je over dat bruto salaris nog 8,33% vakantiegeld. Bij een jaarcontract wordt dit één keer per jaar uitbetaald. Maar zodra je via My Working Holiday stopt met werken krijg je je vakantiegeld direct daarna uitbetaald. Altijd een fijn extra’tje voor dat toffe festival of citytripje!

 

Wat voor fooi krijg je in de horeca?

Yes baby fooi!

Dit is het grote voordeel van het werken in de horeca. Alhoewel de basis salarissen niet zo hoog zijn als het salaris bij de GGD bijvoorbeeld, ontvang je wel een netto extra’tje elke maand! De fooi in de horeca op de vakantieplekken is niet het fooi dat je gewend bent in je eigen stad of dorp. Vakantiegangers zijn meestal vrolijk en gul waardoor jij per uur wel 1,5 euro tot 2 euro bovenop je salaris aan fooi verdient. Dit betekent bij een volle werkweek van 40 uur dat je wekelijks tussen de 60 of 80 euro extra krijgt.  Dit is meer dan €300 euro per maand extra!

Zo heb je een beetje een beter idee van wat jij kunt verdienen in de horeca.

Niet verkeerd toch? Ook werken in de horeca? Bekijk onze vacatures!

Ontvang vacatures direct in je mailbox

Succes! Je ontvangt vanaf nu de nieuwste vacatures in je mailbox!

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×