Ben jij veel tijd kwijt aan het vinden van vakantiekrachten? En zet jij je vacatures nog altijd bij veel verschillende partijen uit? Het zoeken en werven van (tijdelijk) personeel is en blijft een tijdrovend klusje. Daarom in deze blog; Vakantiekrachten werven, hoe doe je dat nou? We leggen het hieronder zo kort mogelijk uit;

 

Waarom een vakantiekracht inhuren?

Er zijn verschillende redenen waarom werkgevers ervoor kiezen om vakantiekrachten aan te nemen tijdens drukke periodes:

 1. Flexibiliteit: Vakantiekrachten zijn vaak beschikbaar tijdens de zomerperiode en kunnen inspringen wanneer dat nodig is.
 2. Kostenbesparing: Het inzetten van vakantiekrachten kan een kosteneffectieve oplossing zijn omdat zij vaak minder kosten dan vaste medewerkers.
 3. Nieuwe energie: Vakantiekrachten kunnen een frisse wind brengen in de organisatie en zorgen voor nieuwe ideeën en perspectieven.
 4. Kennis en ervaring: Sommige vakantiekrachten hebben al ervaring opgedaan in vergelijkbare functies, waardoor zij snel productief kunnen zijn.
 5. Mogelijkheid tot werving: Het aannemen van vakantiekrachten kan ook een kans bieden om nieuwe medewerkers te vinden die na de vakantieperiode wellicht in dienst kunnen blijven bij de organisatie. Win win dus!

Door het inzetten van vakantiekrachten kunnen werkgevers dus profiteren van flexibiliteit en kostenbesparing, terwijl zij ook kunnen profiteren van de frisse energie en nieuwe ideeën die deze tijdelijke medewerkers met zich meebrengen.

Medewerker Bediening Strandpaviljoen Bravo Ameland

Maar hoe kom je aan vakantiekrachten?

Als werkgever die vakantiekrachten wil werven, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om geschikte kandidaten aan te trekken:

 1. Verspreid vacatures op verschillende kanalen: Plaats de vacature op vacaturesites, sociale media of hang flyers op in studentenhuizen.
 2. Gebruik uw netwerk: Vraag uw medewerkers, kennissen of andere contacten of ze iemand kennen die op zoek is naar vakantiewerk.
 3. Maak de vacature aantrekkelijk: Geef duidelijke informatie over het type werk, de uren en het salaris, maar ook over de werkomgeving en eventuele extra’s zoals een bedrijfsuitje of borrel.
 4. Maak het sollicitatieproces gemakkelijk: Geef duidelijke instructies over hoe kandidaten kunnen solliciteren, en maak het proces zo snel en gemakkelijk mogelijk.
 5. Wees proactief: Neem contact op met scholen, opleidingsinstituten of studentenverenigingen om te vragen of zij jouw vacatures willen delen.
 6. Zorg voor een goede onboarding: Besteed tijd aan het inwerken en begeleiden van de vakantiekrachten om ervoor te zorgen dat ze zich welkom voelen en goed presteren tijdens hun tijd bij jouw organisatie.

Door o.a. deze stappen te volgen, kun je geschikte vakantiekrachten vinden die je kunnen helpen tijdens drukke periodes.

 

Wat kost het inhuren van vakantiekrachten?

De kosten voor het inhuren van een vakantiekracht kunnen verschillen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal uren dat de vakantiekracht werkt, het type werk dat de vakantiekracht verricht, de leeftijd van de vakantiekracht en het cao of de arbeidsovereenkomst die van toepassing is.

Over het algemeen verdienen vakantiekrachten het minimumloon of een iets hoger bedrag, afhankelijk van de sector waarin ze werken. In Nederland is het wettelijke minimumjeugdloon van toepassing op vakantiekrachten jonger dan 21 jaar. De hoogte van het minimumloon is afhankelijk van de leeftijd van de vakantiekracht en het aantal uren dat ze werken.

Daarnaast kunnen er ook kosten verbonden zijn aan het inwerken en begeleiden van vakantiekrachten, zoals het verzorgen van een veilige en gezonde werkomgeving, het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen en eventuele extra’s zoals een bedrijfsuitje.

Het is daarom belangrijk om als werkgever een goed beeld te hebben van de kosten die gemoeid zijn met het inhuren van vakantiekrachten en om deze kosten af te wegen tegen de voordelen die het inhuren van vakantiekrachten met zich meebrengt.

 

Zelf doen? Of een uitzendbureau inschakelen?

Het voordeel van het inhuren van een uitzendkracht via een uitzendbureau is dat het bedrijf of de organisatie flexibel kan blijven bij veranderende omstandigheden. Als er bijvoorbeeld sprake is van piekdrukte, dan kan er snel extra personeel worden ingezet via het uitzendbureau. Ook kan een uitzendkracht bijvoorbeeld worden ingezet om een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker te verzorgen.

Een uitzendbureau is dagelijks bezig met de werving en selectie van nieuw personeel en heeft dus vaak de beschikking over een poule van medewerkers die ingezet kunnen worden als vakantiekracht.

Een ander voordeel van het inhuren van een uitzendkracht is dat het uitzendbureau verantwoordelijk is voor de salarisadministratie, het afdragen van sociale premies en het naleven van de arbeidsvoorwaarden. Hierdoor heeft het bedrijf geen administratieve lasten en risico’s, zoals bijvoorbeeld bij ziekteverzuim.

Wel zijn er kosten verbonden aan het inhuren van uitzendkrachten via een uitzendbureau. Het tarief dat het uitzendbureau in rekening brengt voor de uitzendkracht is meestal hoger dan het loon dat de uitzendkracht zelf ontvangt. Dit tarief is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals het brutoloon van de uitzendkracht, sociale premies, vakantiegeld, pensioenopbouw en de kosten voor het uitzendbureau zelf.

 

Kortom;

Als je als werkgever kosten vakantiekrachten wil werven zijn er een aantal mogelijkheden die je kunt gaan inzetten voor het aantrekken van nieuwe medewerkers. Dit breng een hoop voordelen met zicht mee. Wil je geld besparen dan kan je het beste eerst zelf proberen om vakantiekrachten te werven via het eigen netwerk of social media kanalen. Echter dit neemt wel weer veel tijd in beslag. Je kunt de gehele werving & selectie ook uitbesteden aan een uitzendbureau die veel werk uit handen neemt.

 

Vakantiekrachten van My Working Holiday

My Working Holiday heeft een grote database met vakantiekrachten in de horeca & toerisme. Dagelijks krijgen wij nieuwe inschrijvingen binnen van jongeren die graag op vakantieplekken aan het werk gaan! Door onze kennis van de verschillende online marketingstrategieën én van de arbeidsmarkt hebben wij een groot bereik onder jongeren, studenten, vakantiekrachten en horecamedewerkers. Door samen te werken met My Working Holiday bespaar je tijd én geld doordat wij het hele proces van het vinden van de juiste kandidaat van je over nemen.

Kort gezegd; Wij weten snel jouw ideale vakantiekrachten te vinden.

Wij bieden ondernemers de mogelijkheid om met hun vacature te adverteren op de website tegen een aantrekkijke fee. Je ontvangt dan CV’s rechtstreeks in je mailbox en deze mogen vrij benaderd worden. We bieden ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een werving & selectiefee of via een uitzendovereenkomst.

Meer over onze dienstverlening lees je hier.

 

Wij helpen je verder

Ben jij op zoek naar vakantiekrachten? Stuur ons je gegevens en een korte omschrijving om welke vacature(s) het gaat, hoeveel medewerkers je nodig hebt en voor welke periode. Dan sturen we je een op maat gemaakt voorstel per mail.

 

+31630943260 (ook via Whatsapp)
info@myworkingholiday.nl

  Ontvang vacatures direct in je mailbox

  Succes! Je ontvangt vanaf nu de nieuwste vacatures in je mailbox!

  ×

  Hello!

  Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

  ×