Corona crisis

Corona update: Kan ik nog wel aan het werk op de Waddeneilanden of in het buitenland deze zomer?

Chaos, crisis.. De wereld is in korte tijd enorm veranderd door de corona epidemie. Wij begrijpen maar al te goed dat deze tijd spannend voor je is en je enorm veel vragen hebt over of je nog wel aan het werk kunt in de horeca deze zomer. Wellicht had je plannen om op de Waddeneilanden aan de slag te gaan of was je zelfs van plan om naar Spanje of Italië te willen afreizen voor jouw #workingholiday. 

In deze blog geven wij jou antwoord op al je vragen. We nemen je mee in de huidige situatie en de mogelijkheden voor jou wanneer de horeca weer open gaat en we weer kunnen reizen. 

Heb jij momenteel een contract en weet je niet waar je aan toe bent? Check de website van FNV over jouw rechten en plichten als werknemer.

Allereerst, de maatregelen in Nederland

De Rijksoverheid en veiligheidsregio’s hebben een tijdelijke sluiting (tot en met 28 april 2020) van eet- en drinkgelegenheden opgelegd. Hotels mogen open blijven voor overnachtingen van gasten. Bezorgen en afhalen mag nog met de nodige en aan gescherpte voorzorgsmaatregelen. Daarnaast worden burgers opgeroepen om zich aan de volgende maatregelen te houden;

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. 
  • Ga alleen naar buiten als dat nodig is. (Voor werk wanneer je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, een frisse neus of om iets voor een ander te doen.)
  • Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid.
  • Verpleeghuizen zijn gesloten voor bezoek.
  • Als je naar buiten gaat, houd dan tenminste 1,5 meter afstand tot anderen.
  • Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen

De maatregelen in de rest van de Wereld

Voor alle landen in de wereld geldt minimaal code oranje.. iets wat nog nooit eerder is voorgekomen en ook geheid de geschiedenisboeken in zal gaan. Dit houdt in dat alleen noodzakelijk reizen nog mogelijk is. Elk land heeft zo zijn maatregelingen genomen, waaronder het volledig op slot gaan, een vliegverbod, een in- en uitreisverbod voor verkeer, afstand houden van elkaar, zoveel mogelijk binnen blijven, thuiswerken (indien mogelijk) en sociale contacten beperken. Geen leuke maatregelen, maar wel noodzakelijk om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. 

Nu wij met z’n allen in deze situatie zitten beseffen wij meer dan ooit hoe dankbaar wij eigenlijk mogen zijn dat we normaal gesproken iedere dag nieuwe landen, nieuwe culturen en simpelweg de wereld kunnen ontdekken. 

Het is belangrijk om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Deze kan je volgen via een app waar je kunt zien welke veiligheidsrisico’s wereldwijd gelden.  De overheid adviseert om komende periode niet naar het buitenland te reizen. Op dit moment zijn vele landen binnen Europa bijna of volledig op slot, waaronder Spanje, Frankrijk en Italië. Voor alle landen geldt vanaf nu minimaal code oranje. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen nog mogelijk is.

Brengt het coronavirus ook iets positiefs?

Vooropgesteld, we zouden willen dat het coronavirus er niet was, dat iedereen normaal naar school of werk kon en bovenal dat er geen onschuldige mensen bezweken. Maar ondanks alle ellende ontstaan in deze crisis ook mooie dingen, laten we als land zien hoe sterk, slim en solidair we zijn en heeft het massaal thuiszitten ook z’n voordelen voor mens en natuur.

Solidariteit

Er zijn veel mensen die anderen willen helpen door bijvoorbeeld boodschappen te doen voor mensen in thuisisolatie of door op te passen op kinderen van ouders met vitale beroepen. Er werd zelfs een actie gestart om ouderen te bellen, die nu alleen thuis zitten. De solidariteit groeit en daarnaast is het een goede manier om je buren eens te leren kennen. Ook hebben we veel meer waardering gekregen voor alle mensen die werkzaam zijn in de zorg. 

Lagere CO2 uitstoot

De luchtvervuiling in China is afgenomen, blijkt uit satellietbeelden van NASA. Kolencentrales produceren minder energie en autofabrieken liggen stil, waardoor de Chinese CO2-uitstoot met 25 procent is gedaald. “Om een indruk te geven: dat is ongeveer de totale CO2-uitstoot van Nederland, per jaar,” laat een energiedeskundige weten aan RTL Nieuws. De wereldwijde uitstoot is gedaald met 6 procent. Die wereldwijde daling komt mede doordat het vliegverkeer stil ligt: KLM schrapte namelijk bijna 90 procent van de geplande vluchten. Je gecancelde vakantie heeft dus voordelen voor het milieu.

Nature is taking over again 

Je hebt het op social media vast wel voorbij zien komen. De straten blijven leeg waardoor veel wilde dieren hun toevlucht weer nemen naar gebieden waar nu bebouwing staat maar ooit hun leefgebied was. Zo zagen we in Nederland Reeën in het centrum van Haarlem lopen en in Venetië is het water in de kanalen minder vervuild omdat er toeristen webblijven waardoor voor het eerst sinds enorm lange tijd weer vissen te zien zijn.

Burn-outs terugdringen

Door de pandemie worden we gedwongen tot bezinning. Alles wat we als vanzelfsprekend waren gaan beschouwen, blijkt dat ineens toch niet meer te zijn. Hiermee wordt bedoeld dat je door de thuisisolatie meer ruimte hebt om je leven vanuit een ander perspectief te zien. Het kan je nieuwe inzichten geven, om je levensstijl te veranderen. New virus, new me!

Driekwart van de jongeren in Nederland hebben last van stress of burn-outklachten, blijkt uit onderzoek. Of de thuisisolatie op langere termijn de klachten zal wegnemen is vooralsnog lastig te zeggen. Maar wees nou eerlijk, is het niet heerlijk zo’n lege agenda? 

Hoe ziet de wereld er uit na de coronacrisis?

Hoe zal de wereld eruitzien na de Coronacrisis? Zullen mensen nog gaan reizen? Kan ik nog naar het buitenland? Of kan ik beter op werkvakantie in eigen land gaan? Iets wat jij je misschien al hebt afgevraagd.

Wij zijn van mening dat na deze crisis iedereen het avontuur gewoon weer gaat opzoeken. Misschien in het begin eerst wat dichter bij huis. 

Op het moment dat de horeca weer open gaat en het weer veilig is om lekker uit eten te kunnen gaan, terrasjes te kunnen pakken en op vakantie te gaan zal de vraag naar reizen langzaamaan weer toenemen. 

Zodra de grenzen weer opengaan en we het Coronavirus min of meer in de houdgreep hebben, zal de toeristenstroom dus weer op gang komen. Het is niet de eerste keer dat de reisindustrie voor een uitdaging heeft gestaan. Denk bijvoorbeeld aan meerdere natuurrampen of na 9/11. De reisindustrie heeft zich toen ook goed herpakt. Uitdagingen zijn er om te overwinnen.. en dat zal dit keer niet anders zijn. 

Het leven zal weer opgepakt worden en we zullen de wereld weer kunnen ontdekken met nieuwe opgedane kennis. 

Worden er nog mensen aangenomen voor het werken op de Waddeneilanden of in het buitenland? En kan ik alvast solliciteren voor ‘de periode na het coronavirus’?

Ben je op zoek naar een avontuur in Nederland of in het buitenland? Wij hebben jouw steun hard nodig. Onder het motto #supportyourlocals kan jij na de coronacrisis je steentje bijdragen in de horeca op de Waddeneilanden. Maar ook de zwaar getroffen landen als Spanje en Italië staan te springen om hulp. De economie moet immers weer opgebouwd worden, zowel in Nederland als in de rest van de Wereld. De horeca & toerisme is zwaar getroffen en de horeca ondernemers moeten er alles aan doen om hun restaurant, hotel of camping boven water te houden. Wanneer de toeristenstroom terug komt verwachten we topdrukte. Mensen willen na weken in thuisisolatie weer genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Op vakantie gaan bijvoorbeeld en simpelweg genieten van een biertje in de zon op het terras met vrienden en familie. Jij draagt hieraan bij en wij helpen jou hiermee.

Je kunt gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever  zullen wij kijken naar een geschikte en veilige startdatum voor in de nabije toekomst. We zullen net zo lang wachten tot dat reizen weer als veilig wordt beschouwd. Wij zullen niet stoppen met jou helpen bij het vinden van een geweldige #workingholiday!

Tot slot;

Ja, ik wil mijn steentje bijdragen in de Horeca & Toerisme na de coronacrisis!

Hopelijk zit je veilig en gezond thuis. Juist in deze tijd realiseren wij ons hoe dankbaar we mogen zijn dat wij normaal gesproken de wereld kunnen ontdekken. We hopen dan ook snel weer met z’n allen te kunnen reizen. 2020 is gelukkig nog lang niet voorbij, dus er is nog genoeg tijd om in de nabije toekomst op #workingholiday te gaan. 

Wanneer deze situatie voorbij is hebben werkgevers op de Waddeneilanden of in Europa jou harder nodig dan ooit. Jij kunt nu alvast de mogelijkheden ontdekken. Laat ons gerust weten waar je naar op zoek bent en dan zullen wij samen met jou kijken naar een geschikte en verantwoorde startdatum!

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Ontvang vacatures direct in je mailbox

Succes! Je ontvangt vanaf nu de nieuwste vacatures in je mailbox!

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×