5 tips voor een perfecte video sollicitatie!

Het coronavirus houdt de wereld nog altijd in zijn greep, sociale contacten worden zoveel mogelijk vermeden. Werkzoekenden die net waren begonnen met solliciteren merken waarschijnlijk dat dit even op een lager pitje was komen te staan. Sollicitatiesgesprekken werden hierdoor tijdelijk uitgesteld. Maar wat is gebleken; solliciteren kan gelukkig ook heel goed via Skype en FaceTime! Oftewel: videosolliciteren. 

Bedrijven zijn nog erg voorzichtig in het aannemen van personeel. Toch merken we dat er veel hoop is dat de horeca deze zomer weer open kan gaan en daardoor kunnen horeca bedrijven op de Waddeneilanden zomaar ineens vlak voor de zomer weer haastig op zoek zijn naar personeel. 

Wanneer jij in gesprek gaat met je toekomstige werkgever wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Via een videogesprek leren jullie elkaar wat beter kennen dan dat je elkaar alleen telefonisch spreekt. 

Daarom deelt My Working Holiday 5 tips voor de perfecte videosollicitatie!

1. Kleed je netjes aan

Zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Trek hetzelfde aan wat je had aangetrokken wanneer het een face-to-face gesprek zou zijn. Je kunt denken: ze zien alleen mijn bovenkant, dus ik kan best mijn joggingbroek aanhouden (haha) maar je helemaal omkleden werkt vaak ook als goede motivatie!

2. Kies een goede background!

Let goed op waar je gaat zitten. Kies een plek met een rustige, neutrale achtergrond. Let ook een beetje op eventuele zonsinval of schaduw en ga niet bij een open raam zitten als daar veel lawaai vandaan komt. En als je het gesprek via je laptop voert, zet dan je telefoon uit! Dit zou je ook doen tijdens een live sollicitatie, dus vergeet het tijdens een videosollicitatie ook niet.

3. Let op een goede lichaamshouding

Hoewel video een beter beeld geeft dan alleen een telefoongesprek, je lichaamshouding is op beeld moeilijker te beoordelen dan in het echt. Onze tips: maak oogcontact, kijk niet naar jezelf op het scherm maar kijk naar degene met wie je het gesprek hebt. Ook is het belangrijk dat je armen en handen in beeld zijn, hiermee kun je meer van jezelf laten zien. Laat vooral zien dat je enthousiast bent!

4. Het allerbelangrijkste; Wees jezelf!

Dit klinkt natuurlijk als een open deur, maar bij solliciteren via video is de verleiding groot om een ‘spiekbriefje’ te gebruiken. Dit kan ook best, maar zorg ervoor dat je vooral ook spontaan overkomt en niet de antwoorden op de vragen gaat oplezen. Wil je wel graag een spiekbriefje gebruiken? Zet er dan alleen steekwoorden op, en gebruik het subtiel als geheugensteuntje.

5. Oefenen, oefenen, oefenen

Zet Skype of FaceTime aan, en oefen het gesprek met jezelf! Of met een familielid of vriend op afstand. Zo raak je gewend aan jezelf op scherm en dat zelfvertrouwen komt de echte videosollicitatie straks alleen maar ten goede. En vergeet ook vooral niet de apparatuur te checken. Het zal je maar gebeuren dat op het moment suprême de Skype-app op je telefoon of laptop niet werkt of je microfoon weigert. Vraag dus goed welke video-tool er gebruikt gaat worden en test, test, dubbeltest!

Met deze tips laat jij een onvergetelijke indruk achter bij jouw toekomstige werkgever.
Zet hem op!

Ontvang vacatures direct in je mailbox

Succes! Je ontvangt vanaf nu de nieuwste vacatures in je mailbox!

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×